Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente De Dollert
 
 
JOHANNIETERS AAN DE NOORDZEEKUST 25 juni – 24 juli 2022 JOHANNIETERS AAN DE NOORDZEEKUST 25 juni – 24 juli 2022


TENTOONSTELLING IN DE STEFANUSKERK FINSTERWOLDE
25 juni – 24 juli 2022
dagelijks geopend van 10.00 - 17.00 uur
vrije inloop


                        

Momenteel loopt er een reizende, grensoverschrijdende expositie over de geschiedenis van de Johannieter Orde in Groningerland en Oost-Friesland.
Initiatiefnemer en coördinator van het project is de Klosterverein Ihlow (bij Aurich), waarbij samengewerkt wordt met Cultuurhistorisch Bureau Sistie Viator uit Bourtange als Nederlandse partner. De reizende expositie is opgezet langs plaatsen waar vroeger een Johannieter commanderij (klooster) heeft gestaan. De Johannieter commanderijen zijn in de Gronings-Oostfriese kuststreek niet alleen van grote betekenis geweest voor het Christelijk geloofsleven, maar ook voor de landbouw, de waterhuishouding en de bredere cultuur.

Aanleiding voor de expositie was het zevende eeuwfeest van het “Groninger Verdrag” uit 1319, waarin de zogenaamde “friese” commanderijen van Groningerland en Oost-Friesland werden verzelfstandigd ten opzichte van de balije (ordeprovincie) van Steinfurt.
De bewaard gebleven oorkonde van het verdrag is van groot belang, aangezien hierin de oudste vermelding van verschillende commanderijen is te vinden (hoewel sommige reeds van oudere datum zijn). De 20 genoemde commanderijen vormen het netwerk van de reizende expositie op locatie, waarbij een historisch gebouw of een naburig bezoekerscentrum het uitgangspunt vormt.
Het gaat om de voormalige Oost-Friese commanderijen van Abbingwehr, Boekzetel, Bokelesch, Bredehorn, Burlage, Dünebroek, Heiselhusen, Jemgum, Langholt, Muhde en de Groningse commanderijen van Goldhoorn (Finsterwolde), Oosterwijtwerd, Warffum en Wijtwerd (Usquert).

De “Werkgroep Groningen” bestaat uit de plaatselijke commissies van de SOGK te Finsterwolde en Oosterwijtwerd, het Openluchtmuseum Het Hoogeland, Cultuurhistorisch Centrum Oldambt en Cultuurhistorisch Bureau Siste Viator.
Sinds de opening op 20 september 2020 te Jemgum is de exposite op verschillende standplaatsen te zien, waarbij de plaatselijke commissies telkens een aansprekende opening en een raamprogramma verzorgen.
Per locatie is de expositie telkens ongeveer 4 weken te zien volgens een tijdplan dat duurt tot de herfst van 2022. 
 

terug
 
 
 
 
DIENST VAN

26 – 06  09.30 uur Nieuwolda, Kerksingel 1
Voorganger ds. GW vd Werff
organist: dhr. P. Dijkhuis

De dienst is rechtstreeks
(en ook later) te beluisteren via deze link

Liturgie en nieuwsbrief

====================

Geplande Collectes van PG De Dollert
voor deze dienst:

vindt u HIER

NL46 RABO 0382 6033 11 t.n.v. Prot. Gemeente De Dollert
graag o.v.v. datum en doel van de collecte
 

 

 
WIJDEKERK

       
 
NIEUWS VAN DE PKN

HIER vindt u het nieuws van onze landelijke 
Protestantse Kerk in Nederland
 
FACEBOOK


                      
 
CONTACT

Voor opmerkingen, vragen
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.