JOHANNIETERS AAN DE NOORDZEEKUST 25 juni – 24 juli 2022 JOHANNIETERS AAN DE NOORDZEEKUST 25 juni – 24 juli 2022

TENTOONSTELLING IN DE STEFANUSKERK FINSTERWOLDE
25 juni – 24 juli 2022
dagelijks geopend van 10.00 - 17.00 uur
vrije inloop

Momenteel loopt er een reizende, grensoverschrijdende expositie over de geschiedenis van de Johannieter Orde in Groningerland en Oost-Friesland.
Initiatiefnemer en coördinator van het project is de Klosterverein Ihlow (bij Aurich), waarbij samengewerkt wordt met Cultuurhistorisch Bureau Siste Viator uit Bourtange als Nederlandse partner. De reizende expositie is opgezet langs plaatsen waar vroeger een Johannieter commanderij (klooster) heeft gestaan. De Johannieter commanderijen zijn in de Gronings-Oostfriese kuststreek niet alleen van grote betekenis geweest voor het Christelijk geloofsleven, maar ook voor de landbouw, de waterhuishouding en de bredere cultuur.

Aanleiding voor de expositie was het zevende eeuwfeest van het “Groninger Verdrag” uit 1319, waarin de zogenaamde “friese” commanderijen van Groningerland en Oost-Friesland werden verzelfstandigd ten opzichte van de balije (ordeprovincie) van Steinfurt.
De bewaard gebleven oorkonde van het verdrag is van groot belang, aangezien hierin de oudste vermelding van verschillende commanderijen is te vinden (hoewel sommige reeds van oudere datum zijn). De 20 genoemde commanderijen vormen het netwerk van de reizende expositie op locatie, waarbij een historisch gebouw of een naburig bezoekerscentrum het uitgangspunt vormt.
Het gaat om de voormalige Oost-Friese commanderijen van Abbingwehr, Boekzetel, Bokelesch, Bredehorn, Burlage, Dünebroek, Heiselhusen, Jemgum, Langholt, Muhde en de Groningse commanderijen van Goldhoorn (Finsterwolde), Oosterwijtwerd, Warffum en Wijtwerd (Usquert).

De expositie is per locatie ongeveer  4 weken te zien.
JOHANNIETERS AAN DE GOLDHOORN FINSTERWOLDE

Hier wat foto's gemaakt bij de opening van de expositie in Finsterwolde op 25 juni 2022.

De Werkgroep Stefanuskerk had de kerk mooi ingericht en had een aansprekend programma samengesteld met o.a. bijdragen van Jochem Abbes als historicus, Inge Dekker als directeur Cultuurhistorisch Centrum Oldambt en muziek van Ensemble Super Librum.
"Middeleeuwse muziek";  wat prachtig klonk dat in de kerk

en tot slot een toast op de expositie

De tentoonstelling: de moeite van een bezoek waard:

25 juni – 24 juli 2022
dagelijks geopend van 10.00 - 17.00 uur
vrije inloop

STREEKDIENST VAN

14 - 08  09.30 uur

Marktpleinkerk
Winschoten, Marktplein 1 9671 AZ
Voorganger: ds. B vd Woude

ZOMERDIENST