LITURGISCHE SCHIKKINGEN met Advent: LICHT LITURGISCHE SCHIKKINGEN met Advent: LICHT

Het thema van de liturgische schikking dit jaar is:
Geef Licht!

De lezingen komen dit jaar uit het boek  Micha.
Micha houdt zich in de verhalen volop bezig met de mensen en de wereld om hem heen en verwijst daarbij naar de genade en rechtvaardige God.
Micha is een man van soberheid. In deze serie van schikkingen wordt soberheid verbeeld in de keuze van kleuren en materialen.

De basis bestaat uit een hoge driehoekige vorm waarom heen kransen worden geschoven.
De driehoek van stokken staat symbool voor: ik, jij en God.
De drie stokken zijn stevig genoeg om alles te dragen.

De kransen verwijzen naar de cyclus van voortdurend beginnen en eindigen en opnieuw beginnen.
Een cirkel is een sterke constructie en moeilijk te verbreken.
Elk jaar wordt het opnieuw kerst.
De kransen worden horizontaal geplaatst. Micha geeft waarschuwingen over aardse zaken,
het gaat over het leven op aarde.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

1e Advent 1 december 2019

Kernwoord voor deze zondag is: Redder.

De tekst is uit Micha 2:12
Ik zal ze samenbrengen als schapen en geiten binnen de omheining, als een kudde in de wei;
het zal daar gonzen van mensen.

De eerste krans is prikkelig: de krans is van stro, bedekt met mos, de grove den takjes wijzen naar de omheining,
om de dieren te beschermen tegen gevaar.
De bolletjes wol beelden de schapen uit.

Micha beschouwt mensen als een kudde die beschermd wordt in de kring.
“God zal zijn volk verzamelen, overal vandaan. Als een herder die zijn kudde verzamelt”.

Het lied dat we na de schikking zingen is lied 465.

Hopen en uitzien naar het licht,
hopen, weten dat het kwade zwicht,
hopen, Christus komt, het ware licht.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++​​​​​​​

2e Advent 8 december 2019

De tekst van vandaag komt uit Micha 4:3
“Geen volk zal nog het zwaard trekken tegen een ander volk, geen mens zal meer weten wat oorlog is.”

Hij zal rechtspreken tussen vele volken, terechtwijzen. Oorlogstuig wordt omgebouwd tot landbouwwerktuigen.

De kernwoorden zijn vandaag: visie, sociaal en recht.

Advent is toeleven naar de komst van de Vredebrenger bij uitstek.
De tweede krans is één met eucalyptusblad.
De olie die je daaruit kunt winnen is reinigend en te gebruiken als je verkouden bent. De bladen met de opgerolde, scherpe punten, verwijzen naar wapens die onklaar gemaakt zijn.
Mensen zullen vrede leren en weten dat dat leven dichtbij het hart van de Allerhoogste is. Het visioen van de wapens die zijn omgesmeed tot nuttige werktuigen hebben de heelheid van het volk  op het oog en zijn daarom alleen tot goed.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

KOMENDE DIENST

15 – 12    09.30 uur  Bad Nieuweschans: 3e advent
Ds. Velema, Uplengen