STA OP! OP WEG NAAR PASEN STA OP! OP WEG NAAR PASEN

STA OP!

Dat is het thema van de veertigdagentijd en Pasen.
In deze tijd staan we stil bij het leven van Jezus en leven we toe naar Pasen, het feest van de opstanding en de dood.

Jezus riep: sta op! tegen mensen die lijden onder onrecht. Hij riep zelfs doden tot leven. Hij zelf gaf zijn leven voor ons als ultieme daad van liefde.
Niet het duister, maar de liefde overwon.
Jezus geeft ons nieuwe hoop.
We mogen iedere dag weer opstaan uit alles wat ons neerdrukt.

Als kerk zijn we een wereldwijde gemeenschap die het goede nieuws van Gods liefde hoort en deelt.
Als volgers van Jezus mogen wij ons niet neerleggen om voor de gemakkelijke weg te kiezen
Daarom staan we op en moeten we recht doen aan vluchtelingen en aan iedereen die vast zit in armoede of moeilijke omstandigheden

Om in beweging te komen is er voor de meesten van ons een doel nodig.
Het raamwerk (gemaakt door Jan Pieter) vormt als het ware een lijst. Door de lijst is de stip op de horizon te zien.
Tussen de ronde opening en het kader vormen takjes en weefsel, waardoor de aandacht valt op de opening in het midden van de lijst.
De ronde stip kunt u ook beschouwen als de pupil van een oog.
Als we zien komen we in beweging.

Zondag 15 maart 2020 Bad Nieuweschans
(deze dienst is uiteindelijk niet doorgegaan)

Jan Pieter had de schikking al gemaakt voordat het landelijke bericht kwam dat allerlei samenkomsten werden afgeraden; ook onze dienst werd afgezegd.
Dus toch ook van deze zondag de foto en het stukje over de schikking van deze derde zondag in de Veertigdagentijd, zondag Oculi genoemd.
Oculi is Latijn voor “ogen” zie ps. 25:10  “Mijn ogen zijn bestendig op de Heer gericht”

In de schikking staat het levende water centraal.
Water waardoor wij als mensen kleur en geur mogen geven aan ons leven.
In wit komen immers alle kleuren samen!
De geur van de bloem geeft ons zin het leven. Om in beweging te komen.

“kijk, kijk dan toch”, een twistgsprek bij de bron.
Een vrouw - buitenstaander in Israëlische ogen- wordt door Jezus aangesproken. Zij gaat vervolgens een kritisch gesprek aan met deze rabbi.
Zijn woorden raken haar kern, haar diepe verlangen naar waarachtigheid.
De geurige jasmijn met een wolk bloemen lijkt het levengevende water te verhullen.

Het een kan niet zonder het ander. De vrouw herinnert Jezus eraan dat iedereen op deze wereld geroepen wordt in waarheid te willen leven. Wie put uit de Bron zal kracht ontvangen. De bloemen waaieren immers uit naar alle kanten, zo te leven kan een doel zijn voor iedereen.

Zondag 8 maart 2020 Finsterwolde

Vandaag is de lezing o.a. uit Mattheus 17  ( een stem uit de hemel )
Jezus en zijn leerlingen ervaren op de berg iets van God.
Petrus wil dat het zo blijft: hij wil tenten opzetten om op de berg, in dat stralende licht te blijven.
Maar het is de bedoeling dat Gods tent bij de mensen wordt opgezet, dat Gods licht en liefde komen in de donkere dagen van de wereld.

Jezus zegt: Sta op, en hij neemt hen mee, de berg af, om te werken aan hun opdracht.
Rond de stip zijn grassen als stralen geplaatst. Samen vormen ze een stralenkrans rond een nog niet bloeiende bol met een groen groeipunt, het licht is er al,  maar voor een groot deel nog niet zichtbaar.
Het geheim van dit bijzondere licht mag pas later openbaar worden.
We wachten in spanning op de bloei die gaat komen.

Zondag 1 maart 2020 Oostwold

Vandaag, de eerste zondag v.d. veertigdagentijd is de lezing o.a. uit Matth.  4: 1-5
De woestijn, de plek waar Jezus was toen hij op de proef werd gesteld, is eenzaam.
Het verhaal over de “grote afleider”in de woestijn kan voor ons een steun zijn, om ook op onze weg voort te gaan .
Fier overeind staan zoals de tulp die met zijn paarse kleur opvallend is. De vorm van het blad doet denken aan biddende handen.

Durf op te staan, dien het léven.

KOMENDE DIENSTEN via kerkomroep

PALMPASEN 5 april 2020

Diensten in onze Streekgemeente.
Luister live of later. (Tijdig inloggen)

Vennekerk Winschoten  ds. vd Woude.

De Ontmoeting Scheemda ds. Offringa

en bij de buurgemeente: