KERK NIEUW-BEERTA  KERK NIEUW-BEERTA

De kerk en het kerkhof van Nieuw Beerta liggen aan de doorgaande weg. Op 9 oktober 2016 werd herdacht dat het 350 jaar geleden is dat de gemeente van Nieuw-Beerta werd opgericht.  De kerk is, ter vervanging van haar voorganger, gebouwd in 1856 en staat op een oude, sinds lang niet meer gebruikte begraafplaats. Het is een zogenaamde ‘Waterstaatskerk'. Hiermee worden kerken aangeduid die tussen 1824 en 1875 met financiële steun van het Ministerie van Waterstaat werden gebouwd. Dergelijke kerken hebben niet een bepaalde bouwstijl, maar vertonen vaak wel neoclassicistische elementen. Het is een betrekkelijk rijk gedecoreerde zaalkerk met driezijdige koorsluiting. Het schip bestaat uit vijf traveeën, aan de buitenzijde geleed door lisenen. De buitenzijde is opgetrokken in schoon metselwerk. De voorgevel heeft een halsvormige beëindiging, waarop een fraai vormgegeven, vrij grote dakruiter. Het interieur wordt afgedekt met een gestuukt tongewelf. Op de galerij staat een door W. Hardorff gebouwd orgel dat in 1857 werd geplaatst.

En over ds. Ader, bekend predikant uit de oorlogsjaren en de stichting daaruit voortvloeiend, is in dit hoofdstuk meer te lezen....
Ook heeft de ds. Aderstichting een eigen site. Die vindt u hier

FOTO'S VOLGEN

ONLINE-DIENST VAN