Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente De Dollert
 
 
DE ORGELS DE ORGELS
De informatie over de diverse orgels in ons "grondgebied" ziet u hieronder in de verschillende hoofdstukjes. 
(Een interessante website voor orgelliefhebbers is:
https://www.orgelsite.nl)
 
 
ORGEL BAD NIEUWESCHANS ORGEL BAD NIEUWESCHANS


In de Garnizoenskerk van Nieuweschans staat het Knipscheerorgel. De firma Knipscheer en dan vooral Hermanus II (1802-1874), had zich gespecialiseerd in het bouwen van orgels met optimale begeleidingskwaliteiten.
Vermoedelijk is het orgel in de garnizoenskerk in Nieuweschans vanaf 1874 eerst gebruikt in een kerk in Schoonhoven. Na sluiting van deze kerk is het via de firma Van Dam uit Leeuwarden in 1925 in de Schansker garnizoenskerk geplaatst.
Ons Knipscheerorgel is in 2008 gerestaureerd door orgelmakerij van der Putten en in februari 2009 weer in gebruik genomen.

Dispositie en foto's bij Lees meer

lees meer »
 
ORGEL BEERTA ORGEL BEERTA

De kerk van Beerta behoort tot de Stichting oude Groninger kerken.In deze kerk het van Oeckelenorgel, gebouwd in 1862 door Petrus van Oeckelen. In 1961 is het gerestaureerd. Het orgel heeft twee manualen en een aangehangen pedaal. Het heeft 17 stemmen, 10 op het hoofdwerk en zeven op het bovenwerk.

Dispositie en foto's bij Lees meer.
lees meer »
 
ORGEL FINSTERWOLDE ORGEL FINSTERWOLDE

De kerk van Finsterwolde behoort tot de Stichting oude Groninger kerken. Deze kerk huren we terug en hier worden regelmatig onze diensten gehouden

Dit Freytagorgel (1808) heeft 1 klavier met aangehangen pedaal. Het front is geheel sprekend. Het orgel heeft geen houten pijpen, het pijpwerk is geheel orgineel. Het orgel staat 1/4e toon hoger dan de gebruikelijke hoogte van A=440H, Omdat het orgel, op de registerplaatjes na, zich helemaal in originele staat bevindt en is gemaakt door een orgelmaker die stamt uit de beroemde Arp Schnitgerschool is het een belangrijk orgel in de provincie Groningen.

Dispositie en foto's bij Lees meer.

lees meer »
 
ORGEL NIEUW-BEERTA ORGEL NIEUW-BEERTA


De kerk van Nieuw-Beerta behoort tot de Stichting oude Groninger kerken. Deze kerk huren we in de zomer regelmatig voor een dienst.

Het orgel werd in 1857 gebouwd op een ruime galerij, die gedragen wordt door twee gietijzeren kolommen. Dit Hardorfforgel werd vervaardigd door Willem Hardorff uit Leeuwarden. Zijn grootvader Matthijs Hansen Hardorff was de meesterknecht van Albertus Anthoni Hinsz. Na de dood van Hinsz werd hij zelfstandig orgelbouwer in Leeuwarden. Zijn kleinzoon Willem (1815-1899) werkte eerst bij de orgelmakers Van Dam en werd later meesterknecht bij Albertus van Gruisen, wiens bedrijf hij in 1843 overneemt. Het is opvallend dat de pedaaltorens geen opzetstukken hebben. Wel is er snijwerk aan de zijkanten. Het orgel bevat een hoofdwerk met 7 registers, een bovenwerk met 5 registers en een aangehangen pedaal. Er zijn enkele koppels. Het bevindt zich nog geheel in oorspronkelijke staat. De balgen zijn in de toren opgesteld. In 1951 werd het gerestaureerd door H. Vegter, die daarbij de eerste windmotor plaatste.
In 2014-2015 is het orgel gerestaureerd door de Fa. van der Putten met als adviseur Theo Jellema.

In het DvhN 17 november 2014 wordt melding gemaakt van een grote restauratie.....
Hier het verslag van de restauratie en oplevering. (Inclusief dispositie en meer info) 

foto's bij Lees meer

lees meer »
 
ORGEL NIEUWOLDA ORGEL NIEUWOLDA
Informatie volgt
 
ORGEL OOSTWOLD ORGEL OOSTWOLD
Informatie volgt
 
 
 
 
KOMENDE DIENST01 – 03
09.30 uur  Oostwold: 
 Goldhoorn 8
1e zondag 40 dgn-tijd
Drs. K. Oosterhuis, Haren
Organist: dhr. Datema                  
Collecte 1: KiA Zending 
Collecte 2: Kerk
Collecte 3: Verwarming gebouwen

19.00 uur  Winschoten: Vissersdijk 70
Vesper Lutherse kerk
Ds. vd Woude
                                         

Liturgie en nieuwsbrief

de dienst is rechtstreeks
(en ook later) te volgen via deze link

Welkom
 
CONTACT

Voor opmerkingen, vragen
mail
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.